Spomladansko namakanje zelišč

Že dolgo se nismo brali, trobentice in lapuhov cvet so se že dodobra namočili, zato je zdaj skrajni čas, da se jim pridruži še kakšno zelišče.

Ta nepredvidljiva narava nam kar dela preglavice. Nekje nekaj cveti, drugje se komaj delajo cvetni nastavki, po nekaterih krajih pa je že skoraj vse odcvetelo. Zato je težko napovedati, kaj se v tem trenutku da nabrati.

Gremo torej na sprehod v naravo z veliko košaro.

Smrekovi vršički (Picea)

smrekovi vršičkiVsi poznate smreko in njene vršičke, ki se pogosto sončijo  v stekleni posodi, pomešani s sladkorjem. Pest jih bo dovolj za našo mešanico.

Robida (Rubus fruticosus)

Od aprila do junija lahko naberemo tudi pest mladih robidovih vršičkov. A nič ne de, če jih ne najdete, jeseni spet poganjajo, tako da lahko pozneje še enkrat ponovite iskalno akcijo.

Ozkolistni suličasti trpotec  (Plantago lanceolata L.)

ozkolistni trpotec

Suličasti trpotec cveti med aprilom in septembrom. Ni ga težko najti, saj raste ob travnikih in poteh. Liste nabiramo v času cvetenja. Ker radi čim prej namočimo zelišča, ne bomo čakali do zadnjega meseca, da utrgamo pest listov.

Navadna marjetica (Bellis perennis)

marjetica do marjeticeTudi marjetica je nepogrešljivi prebivalec naših travnikov, ki jih s svojim cvetkami krasi do pozne jeseni. Tudi za njo velja, da si želi čim prej skočiti v naše žganje. Saj veste – kar je neprestano na očeh, čez čas niti ne opazimo več, tako da lahko nanjo pozneje pozabimo.

Lapuh (Tussilago farfara)

Slapuh - listjee še spomnite, kje ste pred mesecem, dvema nabirali lapuhove cvetove? Tam je zdaj preproga iz lapuhovih listov. Naberite nekaj čistih, nepoškodovanih listov. Če se vam zdi, da so že prestari, poiščite kakšno bolj senčno lego.

Kamilica  (Matricaria chamomilla)

Prava kamilica je udomačena sorta, tako da jo boste našli po domačih vrtovih, a pazite se divjih psov, če vam oko pogleduje po sosedovi kamilici. Dobra beseda lepo mesto najde. Pa tudi na tržnici jih prodajajo. Če ne najdete svežih, so tudi posušene cvetke dobre.

Gozdna jagoda    list    maj – junij Fragaria vesca

gozdna jagodaManj problemov boste imeli z gozdnimi jagodami, a tudi tam znate stopiti kakšnemu medvedu na rep, če boste preveč vneto iskali jagode po tleh. Liste nabiramo v času cvetenja, če pa že zorijo, le utrgajte kakšno, ki naj namesto v košaro roma v želodec. Vse udomačene jagode se lahko skrijejo pred okusom gozdnih.

Brin    zelene jagode    maj  Juniperus communis

Brin je grmičasta rastlina, ki predvsem bode, zato previdno z nabiranjem. V poštev pridejo zelene brinove jagode. Ne iskat lubenic, velike so namreč le okoli pol centimetra. Naberite jih kakih 10 do 15, odvisno od velikosti. Več ni treba, saj ima brin zelo močen okus. Jeseni bomo v žganje dodali še zrelo različico jagod, tako da brez skrbi.

brin - zelene jagode

Pelin (Artemisia absinthium)

Pelin je grenka rastlina, za katerega pravijo, da ga ni preveč dobro namakati v žganju, saj se v njem topi strupena snov thujon, ki je v velikih količinah škodljiva za možgane. Z aradi njega si je menda Van Gogh odrezal uho. Previdno torej.

Obstaja pa obvoz, saj lahko iz pelinovih listov skuhate čajni koncentrat in ga vlijete v žganje.

Bezeg (Sambucus nigra)

Črni bezegBezeg s svojimi omamno dišečimi cvetovi kar vabi, da ga utrgamo. Eno socvetje bo dovolj za našega jagra. Utrgajte takega, ki ima nekaj cvetov že odprtih. Če jih naberete preveč, si lahko bezeg pripravite z jajci.

Navadni rman  (Achillea millefolium)

navadni rman

Pravi poznavalci najraje nabirajo rmanov koren, mi pa se bomo zadovoljili s cvetovi. Rman cveti od junija do septembra, nabiramo pa cvetne koške. Ker je steblo žilavo, pazite, da ne boste utrgali cele rastline. Najbolje je imeti s seboj škarje. Cvetnih koškov naberite za eno pest.

Žajbelj    list    maj – junij Salvia officinalis

žajbeljKar velja za pelin, velja tudi za žajbelj. V žganju ga ni dobro namakati, saj vsebuje thujon, v žganju topljivo škodljivo snov. Mislim, da v malih količinah ne škodi, vsaj do zdaj se ni tako pokazalo, ko smo ga dodajali v žganje, a se ga po novem raje izognimo ali pa naredimo čajni koncentrat in prilijemo naši mešanici.

Ajbiž (Althaea officinalis)

ajbiž - navadni slezAjbiž oz navadni slez pri nas še ni začel cveteti. Rastline so nekje na 50% svoje višine. A ga dodajam za vsak slučaj, če pri vas cveti ali pa kmalu bo. Dva,  trije cvetovi bodo dovolj. Razen če kakšne majhne naberete. Kje ga najdete? V bližini hiš, kjer raste kot okrasna rastlina.

Meta (Mentha piperita)

metaPoprovo meto gojimo na vrtovih ter v posodah na balkonih. Zato je ni treba pretirano iskati okoli. Liste poprove mete nabiramo od maja do avgusta. Naberemo jih za pest in dodamo v mešanico.

Materina dušica  (Thymus serpyllum)

materina dušicaTudi materina dušica cveti čez celo poletje, zato se ne mudi z nabiranjem. Nekateri doma gojijo njeno udomačeno različico vrtni timijan (Thymus vulgaris). Obe vrsti sta uporabni, zato vam ni treba na travnike, če imate timjan že doma. Naberite nekaj rastlin, da bo pest polna.

Vinska rutica  (Ruta graveolens)

vinska rutica

Vinska rutica oz. ruda je menda nepogrešljiva rastlina poleg vsakega vinograda. Cveti maja, zato je zdaj čas, da naberemo cvetove.

Akacija  (Robinia pseudoacacia)

Akacija oz. rubinija je drevo, tujerodna vrsta, ki se je pri nas razširila do 600 metrov nadmorske višine. Cveti maja, na Obali je že skoraj odcvetela, zato se je z nabiranjem treba podvizati. Naberite grozd ali dva in z njih osmukajte cvetove ter jih dodajte v mešanico.

akacija

Takole, nekaj rastlin smo uspeli nabrati in jih dodati v žganje. Po vsakem dodajanju mešanico zmešamo z leseno žlico in pokrijemo, da alkohol ne hlapi.

Kar niste uspeli nabrati zdaj, boste pa naslednjič. Pa tudi če vsega ne boste našli. Naš domači liker bo prav tako dober. Junija in juija cveti še nekaj rastlin, a o tem pozneje.

Sporočite, kaj ste uspeli nabrati.

Comments & Responses

Dodaj odgovor