Pirini rezanci po meditaransko

Pira je rastlina, ki spada med prve gojene žitarice. Njene izredne kvalitete ponovno odkrivajo danes, ko je vse manj zdrave hrane in je postalo nujno pridelovanje hrane na okolju prijazen način. Ponovno odkrita pira je plevnata zvrst pšenice z beljakovinami, vlakninami in vitamini bogatim zrnjem. (Wikipedia)

 

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

  • Pirini rezanci……………………400 g
  • oljčno olje………………………8 žlic
  • paprika (različnih barv)……….160 g
  • jajčevec………………………….120 g
  • čebula……………………………80 g
  • bučke…………………………….80 g
  • sesekljan česen
  • paradižnik……………………….160 g
  • sesekljan peteršilj
  • sesekljana sveža bazilika
  • nariban parmezan…………….4 žlice
  • sol, poper

PRIPRAVA (25 minut):

  • Zelenjavo operemo in narežemo na kocke. Na oljčnem olju ovenemo sesekljano čebulo, dodamo narezano papriko, jajčevce in bučke.
  • Pražimo toliko časa, da zelenjava zarumeni. Dodamo česen in na kocke narezan olupljen paradižnik. Nekoliko pokuhamo.
  • Primešamo baziliko in peteršilj, solimo in popramo.
  • Omako zmešamo z vročimi testeninami, potresemo z parmezanom in ponudimo.

KAJ NAJDEMO V PIRI?

  • ogljikovi hidrati
  • maščobe omega-3
  • fosforželezo
  • magnezij
  • mangan
  • vitamini A, B, D, E
  • številne vlaknine

Comments & Responses

Dodaj odgovor