Pasijonka – rastlina s skrivnostno lepim cvetom in čudežno okusnim plodom

Slovenska ljudska imena, ki se uporabljajo, so tudi: mučenica, trpljenka.

Zdravilna pasijonka je hitro rastoča vzpenjavka iz družine pasijonkovk. Ima velike cvetove različnih barv, sadeži so oranžne barve. Pasijonko imenujejo tudi Kristusov cvet, tako so jo poimenovali španski krščanski misionarji, kateri so jo prvi opazili ob odkritju Amerike. Ima zelo nenavadno obliko cveta, kjer v sredini stoji nekakšen križ, zato so ji dali tudi to ime. Cvet oprašujejo predvsem večje čebele, čmrlji in kolibriji. Obstaja približno 500 vrst teh vzpenjalk, doma so predvsem v tropskih področjih Amerike. Nekaj redkih primerkov raste tudi v Sloveniji, okoli Cerkniškega jezera.

V nekaterih državah izdelujejo iz plodov marmelade ali kompot, uporabljajo se kot začimba in v zdravilne namene: ima pomirjevalne in blažilne lastnosti, ljudsko zdravilstvo ga uporablja za uravnavanje srčnega utripa (podobno kot glog).

Južnoameriški Indijanci so pasijonko dobro poznali kot zdravilno rastlino. Pogosto so jo uporabljali tudi v brazilski ljudski medicini.

Vsebuje alkaloide harmin, harmol in pasiflorin (harman), cianogen glikozid, flavonoide, fitosterole, čreslovine. V plodovih pa najdemo citronsko in jabolčno kislino, amilopektin, flavonoide, maščobno olje in vitamin C. Učinek nastane zaradi družnega delovanja raznih spojin, kajti same zase nimajo pomembnega učinka.

Uporablja se pri tesnobi, nemiru, nespečnosti, živčnem utripanju srca (kot glog), epilepsiji, duševnih boleznih, težavah v meni, za odvajanje od morfija, alkohola in kajenja. Zunanje pa jo lahko uporabimo pri kožnih vnetjih, hemeroidih, ranicah in mozoljih.

Pasijonko lahko jemo surovo ali jo uporabljamo v kuhi in peki.

Surovo pasijonko si najlažje privoščimo tako, da jo razpolovimo in meso pojemo z žlico. Peške so užitne in jih lahko pojemo skupaj s sadežem. Lahko pa iz nje iztisnemo tudi sok, ki je v nekaterih deželah tako priljubljen kot je pri nas pomarančni sok.

Pasijonkin sok se pogosto dodaja drugim sadežem, da se poveča aroma, pogosto pa se njen sok uporablja kot sladilo za sokove drugih vrst sadja.

Pasijonka je odlična s sladoledom, jogurtom in sladkimi kremami. Odlična je v sadnih solatah, pitah, tortah in marmeladah. Poda se tudi popečenemu mesu, še posebej piščancu, saj naredi obrok še bolj eksotičen. Pasijonko lahko v pecivu uporabimo tudi namesto rozin.

Comments & Responses

Dodaj odgovor