“Obnovi si devištvo” z odličnim gabezom

NAVADNI GABEZ (Symphytum officinale)

Brskanje po knjigah nam prikaže gabez v različnih vlogah. Opisuje se kot dragocena zdravilna rastlina, odlična zelenjava, surovina za rastlinska gnojila in pridobivanje barvil, uporablja se v kozmetiki, kmetovalci pa ga poznajo kot nadležen plevel. Vsekakor rastlina, ki jo je dobro poznati.

 
ZAKAJ GABEZ POVEZUJEMO Z DEVIŠTVOM?

V preteklosti so mladenke pogosto pred poroko uporabljale gabezovo kopel. Ta naj bi okrepila deviško kožico in povrnila devištvo.

Bolj znana ljudska uporaba gabeza pa je celjenje zlomljenih udov. Rastlina namreč vsebuje alantoin, ki spodbuja rast celic v mišičnem, vezivnem in kostnem tkivu. Največ ga je v cvetnih glavicah, listih in tudi koreninah.

KAJ IN KDAJ NABIRAMO?

V zdravilne namene se uporablja korenina, ki jo nabiramo od meseca marca do aprila ali od oktobra do novembra, ko vsebuje največ zdravilnih substanc.

UPORABA:

  • poškodbe
  • kostni zlomi
  • krčne žile
  • bolečih brazgotinah
  • revmatskih obolenjih
  • vnetjih veziva, kosti in pokostnice
  • kot pomoč pri težavah s kožo, npr. luskavica, aknavost, ekcemi, čiri in alergijej

OPOZORILO: Gotovi pripravki notranje niso dovoljeni, zunanje pa le, če se nanašajo na celi koži in ne več kot deset dni, med nosečnostjo in dojenjem pa uporabo odsvetujemo.

GABEZOVE UČINKOVINE: Veliko učinkovitost pripisujemo zelo pestri sestavi naravnih učinkovin, med katerimi posebej izstopa visoka vsebnost naravnega alantoina, ki pospešuje obnovo kožnih celic, celjenje ran in drugih poškodb.

TINKTURA: 200 g gabezovih koren drobno narežemo in namakamo v 1 litru 90% alkohola 20 dni v dobro zaprti steklenici. Kasneje tinkturo hranimo pri sobni temperaturi. Po 20 dnevnih tekočino precedimo. Sok predstavlja tinkturo, ki jo razredčimo s četrt litra prekuhane in ohlajene vode. Uporabljamo jo za rane. Laneno krpo namočeno v tinkturo lahko polagamo tudi na že zaceljene rane, da bi zmanjšali prisotnost brazgotine. 

KAŠASTI OBKLADKI: Pripravimo si tudi kašaste obkladke, ki jih pripravljamo iz zmlete korenine, ki jo na hitro zmešamo z vročo vodo in nekaj kapljicami jedilnega olja, namažemo na laneno krpo, položimo toplo na na obolelo mesto in zavežemo. Obkladke si lahko pripravimo tudi tako, da poparimo sveže gabezove liste, ki jih tople polagamo na obolelo mesto.

GABEZOVO MAZILO: Vzamemo 4-6 korenin, operemo, drobno narežemo, na hitro popražimo v 250 g čiste svinjske masti. Pustimo stati čez noč. Naslednji dan vse pogrejemo, precedimo skozi krpo in iztisnemo. Z mazilom takoj napolnimo majhne čiste posode in postavimo v hladilnik. gabezovo mazilo lahko uporabljamo namesto kašastega obkladka. Odlično je za zdravljenje ran pri človeku in živalih. 

V NAŠI PONUDBI LAHKO DOBITE GABEZOVO KREMO, 275 ml za samo 11,70 €

Comments & Responses

Dodaj odgovor