Laneno olje

Laneno olje in lanena semena so bili ponovno odkriti kot resnično zdrava hrana. Odlikuje jih dejstvo, da so vključeni na lestvico deset najboljših živil za človeka. Lan ni novo živilo. To je pravzaprav ena od starejših in morda ena od prvotnih “zdravih živil”, dragocenih zaradi svojih zdravilnih lastnosti v celotnem rimskem imperiju. Lan je bil en od prvih “zdravil”, ki jih je uporabljal Hipokrat. Lan bi lahko poimenovali “pozabljeno olje”. Proizvajalci nafte so zaradi manjše donosnosti hranljiva olja razvrednotili.Laneno olje vsebuje tako omega-3 kot omega-6 maščobne kisline, ki so potrebne za zdravje. Poleg izdatne količine esencialnih maščobnih kislin laneno laneno olje vsebuje tudi skupino snovi, fitoestrogenov, imenovanih lignani. Lignani delujejo kot antioksidanti, raziskave pa so pokazale, da naj bi imeli preventivne učinke na pojav rakavih obolenj.Kot dober vir nepredelanega lanenega olja in vlaknin se lahko uživa tudi lanena semena, vendar je treba semena tik pred zaužitjem zmleti, saj drugače ostanejo neprebavljena. Laneno seme zagotavlja kar 75 do 800 -krat več rastlinskih vlaknin in balastnih snovi, kot katera koli druga vrsta rastlinskega vira.

 

Kako laneno oje deluje na telo?

  • zavira shranjevanje maščob v telesu
  • zavira razgradnjo mišičnega tkiva
  • poveča izgorevanje maščob v telesu
  • poveča občutljivost na inzulin v mišičnih celicah

Posledica uporabe lanenega olje na zdravje?

  • zmanjšanje možnosti pojava raka na prsih in raka črevesja
  • zmanjšanje hitrosti rasti rakavih celic
  • znižanje krvnega tlaka
  • normalizacija razmerja med HDL in LDL holesterolom
  • omilitev simptomov artritisa in osteoratritisa
  • preventiva in pomoč pri depresiji
  • lajšanje vnetnih stanj in
  • zmanjšanje simptomov Chronove bolezni.

Shranjevanje lanenega olja

Laneno olje je zaradi visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin zelo lahko pokvarljivo; občutljivo je na toploto, svetlobo in zrak. Olja najvišje kakovosti so pridelana po postopku hladnega stiskanja in v odsotnosti svetlobe, zraka in visokih temperatur ter shranjena v temnih, neprozornih embalažah. Laneno olje je najbolje shranjevati v hladilniku, pri nakupu pa moramo biti pozorni tudi na rok trajanja. Pokvarjeno olje ima močan vonj in seveda slab okus.

 

Uporaba

 

Laneno olje lahko uporabljamo pri pripravi hladnih jedi, kot so solate, polivke itd., ali kot dodatek kuhanim jedem. Rastlinska olja lahko delno ali popolnoma zamenjamo z lanenim oljem.Lanena semena lahko zmeljemo, potresemo po solati, lahko jih dodamo med kosmiče, juham (tik preden juho postrežemo), najpogosteje pa so izvrsten dodatek k mlečnim izdelkom (jogurt, skuta). Pogosto se laneno seme uporablja tudi pri peki kruha in kruhu podobnih izdelkov (slani keksi, krekerji ipd.), vendar je treba pri tem vedno paziti na to, da semen toplotno ne obdelujemo – vsaj ne preveč.

 

Na zdravje! 🙂

Comments & Responses

Dodaj odgovor