Kako doma vzgojiti ingver?

Ste že poskusili  doma vzgojiti ingver?

 

Ingver (Zingiber officinalis) je začimbna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskih pasovih. S svojim pekočim okusom in vonjem limone pa lahko obogati marsikatero jed in napitek.

 

Ingver je zelo enostavna rastlina za domačo vzgojo.

 

Čeprav je ingver enostaven za gojenje v posodi ali na vrtu, ima nekaj zahtev, ki jih je potrebno upoštevati:

  • Toplota (zmrzal jo uniči)
  • Senca – ne sme biti direktnega sonca
  • Vlažna in zelo hranljiva zemlja

Če lahko priskrbiš te tri pogoje, potem lahko vzgojiš svojo lastno ingverjevo koreniko.

 

Pa začnimo. 🙂

 

V trgovini kupi lepo, svežo ingverjevo koreniko, izberi debelo, svetlečo in z mnogimi očesi. Iz očes bodo namreč pognala nova stebla.

 

Nato izberemo cvetlični lonec, ki naj bo dvakrat širši od same korenike in ga do ¾ napolnimo z zemljo. Lonec premera 30 cm je dovolj velik za dve koreniki, v večji lonec lahko dodaš še eno ali dve. Plastični lonec je najboljši, saj se v glinenega korenine lahko vrastejo in ko le-te izkopavamo, imamo težave, lahko celo razbijemo lonec.Posadi ingverjevo koreniko od 3 do 5 cm globoko, vendar tako, da bo očesni poganjek obrnjen navzgor.

 

Koreniko dobro zalijemo. Lonček postavimo na mesto, kjer ga ne bo doseglo direktno sonce, saj rastlina ne mara direktnega sonca. Poskrbimo le, da bo zemlja vedno vlažna.

V primerjavi z drugimi zeliščnimi rastlinami ingver raste počasi. Sčasoma pa rastlina, gojena v loncu, doseže višino do 60 cm, na vrtu pa celo do 90 cm.

 

Čez nekaj časa bo korenika pričela s kaljenjem. Iz očes bodo pokukali zeleni poganjki, ki se bodo razvili v stebla. Ingverjeva rastlina ne bo zavzela veliko prostora, tudi koreninam ne bo škodilo, če jim bo postalo v loncu tesno. Sprva bo rast počasna, iz korenine bo zraslo le nekaj listov.

 

Jeseni rastlino prestavimo v temen prostor, kjer temperature ne bodo padle pod ničlo. Listi bodo porumeneli in odpadli. V času mirovanja rastlino zalivamo le enkrat na mesec. Dvakrat na leto zemljo dognojimo, na nekaj let pa rastlino presadimo.

 

Koreniko lahko prvič poberemo po enem letu od sajenja same rastline. V tem letu se mora namreč sama rastlina dobro razviti in okrepiti. Le zdrava in močna rastlina nam bo dobro obrodila. V kolikor želimo imeti sveže korenike ingverja, jih pričnemo pobirati sredi sezone rasti. V tem obdobju jih jemljemo “za sproti”. Pozorni moramo biti, da ne poškodujemo cele rastline. Jeseni, ko listi rastline obledijo, pa pobiramo na zalogo in lahko vzamemo večji del korenik.

 

Ingverjevo koreniko shranimo tako, da jo narežemo na kolobarje in zmrznemo. Tako namreč ostane popolnoma sveža. Iz nje lahko pripravimo čaj, tinkture, eterično olje, hidrolat ali pa jo kandiramo in imamo za priboljšek.

Comments & Responses

Dodaj odgovor