Domači zeliščni liker (Jägermeister)

PREDPRIPRAVA

Pozdravljeni vsi skupaj. 🙂

Zbralo se nas je v lepem številu, kar nas zelo veseli. Več ljudi v ekipi, več različnih izkušenj, dragocenih informacij, več dogajanja in več zdrave zabave.
Liker bo nastajal od februarja (marca) do septembra.

Nekaj osnovnih informacij o »jegru«:

Izraz Jägermeister se je prvič pojavil v Nemčiji leta 1934 v novem Reichsjagdgesetz-u (Državni lovski zakon). Izraz se je nanašal na višje gozdarje in logarje v javnih službah. Tako je bilo ime med Nemci že udomačeno, ko se je naslednje leto pojavila pijača. Curt Mast, prvi žganjekuhar Jägermeistra, je bil vnet lovec. V prevodu pomeni Jägermeister lovski mojster. Logotip Jägermeistra prikazuje jelenjo glavo z žarečim križem med rogovi in je prevzet iz zgodbe svetega Huberta in svetega Evstahija, zavetnikov lova. (wikipedija)

Dovolj teorije za začetek. Veliko pomembnih in zanimivih informacij bomo spoznavali sproti, zato kar začnimo s pripravami.

Najprej se naj vsak pri sebi odloči, koliko količine likerja želi pridelati. Lahko liter, dva, pet, deset, skratka po želji.

Naši napotki bodo prilagojeni osnovi petih litrov žganja, kar bi prineslo na koncu cca. 8 litrov likerja. Ko razmišljate o tem, za kakšno količino se boste odločili, ne pozabite, da je liker lahko izvrstno darilo – kupimo lepo 2,5 dl steklenico, vanj natočimo liker, lično zavijemo in dobimo krasno, okusno in zdravo darilo. Verjemite, nihče ga ne bo zavrnil. 🙂

48689e827932dc70ec0a6e6067e8a72b_XLKo smo se odločili o količini, si moramo priskrbeti primerno posodo za pridelavo likerja.
V kolikor se odločite za manjšo količino, zadostuje že večja steklena posoda za vlaganje.
Za večje količine pa si priskrbite steklene balone s širokim grlom oz. flaškone oz. pletenice. Pomembno je, da ima steklenica široko grlo oziroma ustje. Za mešanje potrebujete leseno žlico. Vsakič, ko bomo dodali novo rastlinico, moramo mešanico dobro premešati.

Preden pričnemo si morate priskrbeti še dobro žganje, v katerega bomo namakali naše rožice. Priporočamo sadjevec ali tropinovec, najbolje domač. Nič hudega ni, če ga kupite v trgovini. Izogibajte se slivovke.

Izberite si še mesto, kjer se bo posoda ali kozarec hranila z novimi rastlinicami. Obvezno mora biti na sobni temperaturi, stran od direktnega sonca, odmaknjena od otrok in radovednih živali. Posoda mora biti vedno pokrita, da tekočina ne izhlapeva. Pustili bomo zoreti do pozne jeseni, še bolje do zime. Nato bomo pripravek precedili v čiste steklenice in dobro zaprli.

Naj vas še za konec pozovem, če naletite na kakršenkoli problem, imate vprašanje, izkušnjo, dvome, kar zapišite, vprašajte, povejte. Tukaj smo zbrani mi in celotna ekipa, da si pomagamo, se usmerjamo, spodbujamo in se konec koncev tudi zabavamo.

Tako. Pripravljeni smo, sedaj pa samo počakajmo na prvo rastlinico.

Kaj pa vi? Ste že pripravljeni?

Comments & Responses

Dodaj odgovor