Bosvelija in kurkuma

Kaj so prehranska dopolnila?
Prehranski dodatki so pripravki, katerih namen je  dopolniti običajno prehrano z dodatnimi hranljivimi snovmi, kot so vitamini, minerali, maščobne kisline in aminokisline, ki jih hrana naj ne bi vsebovala dovolj.

Kako so naši predniki živeli brez prehranskih dopolnil, kako so naši stari starši doživeli 80, 90 let brez enega samega prehranskega dopolnila?
Glavni razlog za to se skriva v hrani. Hrana 21. stoletja je precej drugačnaod hrane, ki so jo naši predniki uživali pred 100 leti. Hitra, industrijsko pripravljena hrana, od katere smo odvisno danes, je osupljivo osiromašena najpomembnejših vitaminov in mineralov. In cena, ki jo plačujemo za uživanje nezdrave hrane in množično pridelovanje hrane, je izredno visoka. V zadnjih dvajsetih letih se je vsebnost nujno potrebnih hranljivih snovi v živilih zmanjšala tudi do 80 odstotkov, medtem ko je pomanjkanje teh snovi doseglo prizahodnem prebivalstvu velike razsežnosti.

Kdaj poseči po prehranskih dopolnilih?
Prof. Borut Štrukelj odgovarja: »Takrat, ko prehrana ni redna, kakovostna in raznovrstna. To velja predvsem za tiste, ki ne marajo sadja in zelenjave ali ju zaradi bolezni ne morejo jesti. Ti dodatki so smiselni tudi ob hudih duševnih in telesnih naporih, po preboleli hudi in dolgotrajni bolezni, pa v visoki starosti, ko telo ne zmore več vsrkati vsega koristnega, kar posameznik zaužije. Žal pa vitaminske in mineralne tablete ne morejo v celoti nadomestiti sadja in zelenjave oziroma uravnotežene prehrane.«

BOSVELIJA (Boswellia serrata) je drevo, ki raste v suhih predelih Indije, SeverneAmerike in Bližnjega vzhoda, ki se je tradicionalno uporabljala za ogrevanje sklepov oziroma “proti okornosti sklepov”. Indijski znanstveniki že dvajset let aktivno raziskujejo način delovanja bosvelije pri nudenju podpore sklepom in mehkim tkivom. Bosvelija varuje sklepe pred artritisom z zniževanjem ravni uničujočih encimov, ki bi lahko povzročili razkroj glukozaminoglikanov – pomembnih sestavin veznih tkiv. To je verjetno eden poglavitnih razlogov, zakaj bosvelija učinkovito varuje sklepe, hrustanec in mehka tkiva pred poškodbami. Ugotovljenaje tudi aktivna snov, poimenovana bosvelna kislina, ki zavira razvoj določenih substanc, ki v telesu povzročajo vnetje.

Bosvelija je zaradi blagodejnih učinkov široko uporabljana v ZDA – od strani starejših ljudi, ki se težko premikajo, ljudi z bolečimi v križu do športnikov.

KURKUMA je začimba iz zmletega korena rastline Curcuma longa. Po tradicionalni vzhodni medicini med njene zdravilne učinke spadajo čiščenje krvi in prebavil, pomaga pri težavah z jetri in žolčnikom in pri hepatitisu. Vsebuje snov imenovano kurkumin, ki izboljša simptome artritisa, pospešuje imunski odziv in deluje kot stimulans za jetra in žolčnik pri izločanju žolce, bilirubina in holesterola. Ker kurkuma pospešuje prebavo in uravnava presnovo, je priljubljena pri ženskah, ki si želijo izgubiti nekaj kilogramov. Zaradi svojega blažilnega učinka pa je zelo uspešna tudi pri zdravljenju želodčnih težav, saj preprečuje nastajanje čirov. Redno uživanje kurkume bi lahko ob pogoju dosledne telesne aktivnosti in zdrave prehrane zmanjšalo tveganje za Alzheimerjevo bolezen in druge oblike demence.

Trenutne raziskave dokazujejo, da kurkuma zato, ker je močan antioksidant, varuje črevesje pred prostimi radikali, ki poškodujejo celice DNK. Kurkumin je tista sestavina, ki ustavi te spremenjene celice in jih uniči ter tako prepreči, da bi se širile po telesu. Medtem ko strokovnjaki zatrjujejo, da zavira rast rakavih celic pri raku na dojkah, pa še potekajo raziskave glede vpliva na Alzheimerjevo bolezen, na Kitajskem pa trdijo, da zdravi virusni hepatitis.

Bosvelija v kombinaciji s kurkumo znanstveno dokazano lajša težave s sklepi, brez stranskih učinkov.

Pozor!
Prehransko dopolnilo Bosvelija in kurkuma ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano!


Iz naše ponudbe vam lahko ponudimo prehransko dopolnilo bosvelija in kurkuma že za 24,80 €

Specifikacije izdelka:
Sestavine posamezne kapsule:

  • Izvleček bosvelije standardiziran na 65% bosvelne kisline …. 200 mg
  • Izvleček kurkume standardiziran na 95% kurkumina (turmeric acid) ….. 100 mg

Vsebina: 60 kapsul Teža posamezne kapsule: 390 mg
Neto količina: 23,4 g
Uporaba in odmerjanje: Kapsule zaužijte s poljubno tekočino pred obrokom hrane. Priporočamo, da dnevno zaužijete 2 do 3 kapsule. Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti.

Comments & Responses

Dodaj odgovor